Thus
Organisaasje
Wedstrydagenda
Utslaggen
Fotos
Skiednis
Ynformaasje
Stipers
Keatskanon
Archyf 2010
Archyf 2011
Archyf 2012
Archyf 2013
Archyf 2014
Archyf 2015

Pearkekeatsen

Bouke & Sietske, Gerrit Evert & Atty, Nico & Hieke winnen pearke keatsen in Reahûs
 
Afgelopen zondag werd in Roodhuis het jaarlijkse pearke keatsen gehouden. Met in totaal 24 pearkes op de lijst was de opkomst goed te noemen. Daarnaast hielp het weer ook mee. Er stond dan wel een stevige wind, maar het bleef gelukkig de gehele dag droog. En zo werd het een mooie, gezellige en enerverende kaatsdag…
 
A-klasse
In de A-klasse stonden 12 partuur op papier. Tot ons groot genoegen stond er ook een oudgediende op de lijst, namelijk Mieke Altenburg. Al enkele jaren gestopt met kaatsen, maar ze liet zien dat ze het nog niet verleerd was. Zo maakte ze enkele fraaie keeracties op de boven.
De verliezersfinale ging tussen Jurian Rijpma & Nellie Rijpma en Meindert Bonnema & Sietske Poelsma. Nellie was ingevallen voor de zwangere Lipkje voor wie een 4e partij wat te veel van het goede werd. In deze partij trokken Jurian & Nellie uiteindelijk aan het langste eind. Meindert & Sietske die beide een prachtige Friese vlag korte broek droegen konden het dus niet meer bolwerken. Wellicht kwam dit wel doordat Meindert het niet nodig vond zijn lange trainingsbroek uit te trekken. Hierdoor was die prachtige Friese vlag korte broek niet meer zichtbaar en dit leek ten koste te gaan van het teamgevoel.
In de winnaarsronde moesten Tjerk Floris Karsten & Annemieke Poelsma het in de halve finale opnemen tegen Wiebe TvS & Wietske Cnossen. Dit laatste partuur ging voortvarend van start en nam een leiding van 4-2 in eersten. Echter toen gebeurde er iets wat de partij deed kantelen. Wietske blesseerde zich aan haar knie. En het was een dusdanig ernstige blessure, waardoor ze het strijdveld moest verlaten. Hierdoor moest Wiebe op zoek gaan naar een nieuwe maat en die vond hij in Nellie (ja Nellie die later ook voor Lipkje zou invallen). Wiebe & Nellie moesten duidelijk aan elkaar wennen, want Tjerk Floris & Annemieke kwamen sterk terug. Op 5-5 ging de winst uiteindelijk naar Tjerk Floris & Annemieke, die het vervolgens in de finale mochten opnemen tegen Bouke Poelsma & Sietske Merkus. Dit werd een prachtige finale waarin beide parturen erg aan elkaar gewaagd waren. Tjerk Floris & Annemieke kregen diverse ‘matchpoints’, maar bezweken onder de druk. Bouke & Sietske hadden hier geen last van en pakten zo de kransen in de A-klasse.
pearkekeatsen_2010_029.JPG
B-klasse
De B-klasse bestond uit 6 partuur, waarbij er werd gekaatst in 2 poules. De beide winnaars van de poule gingen in de finale uitmaken wie zich de besten van de dag mochten noemen. In poule A konden Rink Bakker & kersverse moeder Marieke TvS geen potten breken en verloren tweemaal. Het ging in deze poule tussen Christian Hoekstra & Wietske Bootsma en Gerrit Evert Tacoma & Atty Rienstra. In een onderlinge strijd waren het Gerrit Evert & Atty die net even wat sterker waren, waardoor zij zich mochten opmaken voor de finale. In poule B had het duo Jildert van der Werf & Anita Lameijer het moeilijk, wat resulteerde in twee verliespartijen. Eduard Witteveen & Sietske Witteveen mochten met Pieter-Liuwe van der Valk & Hester van der Meer uitmaken wie die andere finalist ging worden. Het werd een ware titanenstrijd die uiteindelijk in 5-5 6-6 eindigde. Eduard sloeg op deze stand een grote kaats. De bal in brengen door Sietske leek genoeg te zijn voor de overwinning. Echter Hester dacht hier anders over. Zij liet zien dat ze naast een goede opslag ook een behoorlijke uitslag in huis heeft. Met een ferme klap wist ze de grote kaats te passeren en zich samen met Pieter-Liuwe de finale in te slaan.  
De finale tussen Gerrit Evert & Atty en Pieter-Liuwe & Hester was lang erg spannend. Gerrit Evert & Atty openden iets sterker, maar Pieter-Liuwe & Hester kwamen na een 4-2 achterstand knap terug tot 4-4. Toen deed er zich wat opmerkelijks voor. Atty gaf aan wat duizelig te zijn en mem Annelies snelde zich naar de kantine om daar een overheerlijke Snicker en een glaasje water op te halen. Na enkele happen van de Snicker en wat water bloeide Atty weer helemaal op. Het zicht was er weer en de opslagballen vielen weer tussen de lijnen. Waar iedereen dacht dat Pieter-Liuwe & Hester na de 4-4 aan het langste eind zouden gaan trekken, zorgde echter een Snickers en een bekertje water ervoor dat Gerrit Evert & Atty met de overwinning aan de haal gingen.
 pearkekeatsen_2010_022.JPG
C-klasse
De C-klasse telde net zoals de B-klasse 2 poules met 3 parturen. Hier was het leuk om te zien dat mannen als Meint Hofstee en Nico Bootsma hadden besloten om weer eens de kaatswant aan te trekken. In poule A bleek echter dat het bij diezelfde Meint wel aan wedstrijdritme ontbeerde. Hij kwam met de fanatieke Marieke Wispelwey wat te kort in deze poule. Het ging in poule A tussen Piter Jellema & Sytske Joustra en Rein TvS & Petra Vinkemöller. Deze beide parturen deden weinig voor elkaar onder. Dat Sytske deze zomer veel heeft getraind bij Age met het ballenkanon was wel duidelijk te zien. Ze mepte voor het eerst in haar leven een bal over de boven. En de bal die daarop volgde sloeg ze minstens zo ver tot groot genoegen van haar maat Piter. Bij een stand van 5-5 pakten Piter & Sytske het beslissende laatste eerst en mochten zich klaar gaan maken voor de finale. Poule B was een hele spannende poule. De drie parturen wonnen allen één keer. Dit kon toch wel enigszins een verrassing genoemd worden, althans vanuit het oogpunt van Nico dan. Nico had namelijk de organisatie van de partij de avond voor de wedstrijd erop gewezen, dat zijn partuur ook makkelijk in de B-klasse kon. Toch verloor hij samen met Hieke Rienstra de eerste partij en moesten ze in de tweede partij alle zeilen bijzetten om een achterstand weg te werken. Uiteindelijk slaagden Nico & Hieke in hun missie door de finale te bereiken, dit op basis van de meeste (voor)eersten. In de finale waren Piter & Sytske de tegenstander. Waar zij in het begin van de partij nog aardig mee konden komen met Nico & Hieke, was het echter dit laatste koppel dat na een 2-2 stand het gas er aardig op zette. Ze liepen vlot uit naar 5-2 en beslisten vervolgens meteen de partij. Dit tot groot genoegen van Nico die de organisatie er nog maar eens op wees dat hij niets anders van hemzelf had verwacht. Na enkele potjes bier verklaarde hij zelfs dat hij de B-klasse waarschijnlijk ook wel samen met Hieke had gewonnen. De organisatie neemt dit mee voor volgend jaar…
 pearkekeatsen_2010_020.JPG
Tijdens de overheerlijke barbecue, verzorgd door Piter, Marijke en Klaas, werd er nog gezellig nagezeten en kwam er om een uur of 11 een eind aan deze mooie pearkekeats-dag!  Meer foto's.
 
WEBDESIGN DIJKSTRA AUTOMATISERING